Renovera eller bygga
Arbetet får inte påbörjas innan beslut finns i ärendet! Skicka därför in ansökan och arbetsbeskrivning i god tid innan du börjar bygga eller renovera!
- Mejla till styrelsen@brflunden.net
- Lämna i den låsta brevlådan på Torpet, Mandelstensvägen 19
- Skicka brev till Brf Lunden, Mandelstensvägen 19, 703 74 Örebro
Snabbaste sättet att få beslut är genom kontakt med vår förvaltare. Han har mandat att besluta i okomplicerade ärenden som följer reglerna. Han nås via växeln hos HSB 010-303 27 00 eller via e-post 07orebroforvaltare@hsb.se.
För beslut från styrelsen skall ifylld ansökan ha inkommit senast en vecka innan månadens styrelsemöte. Besked lämnas i regel inom en vecka efter styrelsemötet. Lämna ansökan till någon av adresserna ovan.
Vi har ett bygglov för hela föreningen som är giltigt fram till 2025-10-19, se beslutet här. Det innebär att ansökan om att få bygga, renovera eller dylikt skall lämnas till styrelsen i stället för till kommunen. Därmed tillkommer ingen kostnad för bygglovet i sig.
Du hittar ansökningsblanketter och info nedan. Mer info finns i ordningsreglerna.
Vid frågor kontakta förvaltare växel 010-3032700 eller epost 07orebroforvaltare@hsb.se
RENOVERA INNE
BYGGA / BYGGA OM UTE
OBS! Uteplatserna på framsidan och baksidan tillhör inte den boende. Marken ägs av föreningen. För att ha rätt att använda uteplatserna ska varje boende i markplan ha skrivit under ett avtal om nyttjanderätt.
Viktigt
- Angränsande grannar skall vidtalas muntligt eller skriftligt om arbetet.
- Dokumentation över installationer krävs, t ex foto och ritning.
- Ändring av bärande väggar är förbjudet.
- Uteplats eller annan tillbyggnad på föreningens mark fordrar att anvisningsritning följs. Mer information finns under menyn Renovera eller bygga / Uteplats och trädgårdsbod.
- Inglasning av balkong eller loftgång fordrar att anvisadningsritning följs. Mer information finns under menyn Renovera eller bygga / Inglasning av loftgång.
- Våtrum – Ombyggnation och/eller renovering i våtrum samt förändringar i avlopps- eller vattenledningar inklusive golvbrunn. Mer information finns under menyn Renovera eller bygga / Våtrum.
- Ändringar i befintliga ledningar för avlopp, värme eller vatten. Med detta avses bl.a. installation eller förflyttning av våtutrymme, kök eller toalett. Ändringar av elledningar omfattas dock inte av någon generell tillståndsplikt.
- Annan väsentlig förändring av lägenheten. Detta kan t. ex. gälla om en lägenhets karaktärsdrag förändras (t.ex. genom en ändrad planlösning – som gör att lägenheten kan bli svår att avyttra). Även ändringar av elledningar kan kräva tillstånd enligt denna punkt om det är fråga om sådana ledningar som föreningen ansvarar för (dvs. ledningar som föreningen försett lägenheten med och som tjänar fler än en lägenhet).
Information om kvalitetskrav samt behörighets- och kompetenskrav finns att hämta från följande orgaisationer:
Elsäkerhetsverket 010-168 05 00
GVK Svensk Våtrumskontroll
BBV Byggkeramikrådet 08-641 21 25
Säker Vatten AB 08-762 73 10
Regler för ändring i lägenhet
Föreningen svarar för huset, medlemmen för lägenheten. Den enkla ansvarsfördelningen är lagens utgångspunkt. Kortfattat så har medlemmen ansvar för allt som är synligt i den egna lägenheten.
Styrelsen får inte vägra tillstånd till åtgärder om inte åtgärderna är till påtaglig skada eller olägenhet för föreningen. Även om det t.ex. är fråga om en väsentlig förändring av lägenheten ska styrelsen alltså ha tungt vägande skäl för att inte ge tillstånd i det enskilda fallet. Se även föreningens stadgar för detaljinfo.
Som bostadsrättsinnehavare har du inom vissa ramar fria möjligheter att renovera om ditt boende efter eget tycke och smak. Du har därmed också ett underhållsansvar för det som finns inom lägenheten. Föreningens respektive bostadsrättsinnehavarens underhållsansvar finns reglererat i huvudsak via stadgar och förtydligat i detta dokument. De delar i lägenheten som bostadsrättsinnehavaren ansvarar för ska också bekostas av denne.
Föreningen ansvarar ej för av medlem utfört arbete eller för framtida skador orsakade av medlemmens renoveringsarbeten. Detta ansvar förblir alltid hos lägenhetsinnehavaren.
Bostadsrättshavaren ansvarar för att alla tillämpliga myndighetskrav följs vid byggnation och för eventuella skador som kan uppkomma på fastigheten eller för tredje man. Bostadsrättshavaren ansvarar för allt underhåll och reparation av byggnationen. Bostadsrättshavaren ansvarar vidare för byggnationens funktion samt allt ansvar och alla kostnader i samband med eventuella skador eller händelser på föreningens mark eller egendom som kan kopplas till byggnationen.
Bostadsrättshavaren ansvarar också för eventuella merkostnader som kan uppkomma i samband med underhåll och ombyggnation av fastigheten och som orsakats av byggnationen. Lämnas byggnationen kvar vid en eventuell försäljning övergår ansvaret på den nye bostadsrättsinnehavaren. Bostadsrättshavaren är skyldig att efter anmodan från föreningen helt eller delvis avlägsna byggnationen. Bostadsrättshavaren svarar för kostnader för i detta sammanhang nödvändiga åtgärder. Det samma gäller om byggnationen måste ner till följd av myndighetens beslut eller annan omständighet över vilken föreningen inte råder. Vid underlåtelse av bostadsrättshavaren att vidta ålagda anmärkningar i installation, funktionen eller material så äger föreningen rätten att vidta för situationen nödvändiga åtgärder på bostadsrättshavarens bekostnad.
Uterum och trädgårdsbod
För byggnation av uterum eller trädgårdsbod krävs bygglov! Vi har ett bygglov för hela föreningen som är giltigt fram till 2025-10-19. Det innebär att ansökan skall lämnas till föreningen i stället för kommunen och därmed tillkommer ingen kostnad för bygglovet i sig. Däremot måste man följa den gemensamma kontrollplan som gjorts för föreningen och fylla i alla nödvändiga uppgifter på avsedd blankett. Efter genomförd byggnation ska den enskilda kontrollplanen lämnas in till förvaltaren/styrelsen för genomgång. Denne lämnar sedan godkänd kontrollplan till kommunen för ansökan om slutbesked.
Byggnationen får inte påbörjas innan beslut finns i ärendet! Snabbaste sättet att få beslut är genom kontakt med vår förvaltare. Han har mandat att besluta i okomplicerade ärenden som följer reglerna. Han nås via e-post 07orebroforvaltare@hsb.se eller via växeln hos HSB 010-303 27 00.
Övriga ansökningar om att få bygga, renovera eller dylikt hanterar styrelsen på närmaste styrelsemöte efter att ansökan inkommit. Därefter lämnas i regel besked inom 1 vecka.
- Uterum får inte under några omständigheter fästas i betongplattan till balkongen ovanför.
- Det är inte tillåtet att använda två-glasfönster eller isolera uterummet i botten.
- Taket får inte ha fler än ett skikt. I detta fall räknas det som ett rum, inte ett uterum, och tillåts inte.
Om du som bostadsrättshavare inom föreningen vill bygga uterum eller bygga till en redskapsbod finns ritningar med de mått som gäller för tillbyggnaden längst ner på denna sida.
Observera att det finns två olika ritningar beroende på om din uteplats har en balkong över eller inte. Ritning för dig som inte har balkong ovanför uteplatsen är här nedan nämnt Ritning A och ritning för dig som har en balkong ovanför uteplatsen är här nedan nämnt Ritning B.
Ritningar och kontrollplan finns även att hämta på Torpet under expeditionstid onsdagar 17-19. Vid frågor, kontakta förvaltare/vicevärd HSB Mälardalen.
Inglasning av loftgång och balkong
För inglasning av loftgång eller balkong krävs bygglov! Vi har ett bygglov för hela föreningen som är giltigt fram till 2025-10-19. Det innebär att ansökan skall lämnas till styrelsen i stället för kommunen och därmed tillkommer ingen kostnad för bygglovet i sig. Byggnationen får inte påbörjas innan förvaltaren eller styrelsen har beslutat i ärendet!
Alla ansökningar om att få bygga, renovera eller dylikt hanteras av förvaltaren löpande eller på närmaste styrelsemöte efter att ansökan inkommit. Därefter lämnas i regel besked inom 1 vecka.
Man behöver inte ansöka om startbesked hos kommunen. Däremot måste man följa den gemensamma kontrollplan som gjorts för föreningen och fylla i alla nödvändiga uppgifter på avsedd blankett. Efter genomförd byggnation ska den enskilda kontrollplanen lämnas in till styrelsen / förvaltaren för genomgång. Denne lämnar sedan godkänd kontrollplan till kommunen för ansökan om slutbesked.
- Inglasningen får sträcka sig så långt att ytterdörren glasas in.
- Inglasning skall göras med ofärgade och aluminiumbeklädda glas.
- Alla metalldelar skall vara i en kulör motsvarande balkongräckets färg.
- Glaset skall vara säkerhetsglas och uppfylla villkoren för brandklass E30.
- Den ”lilla” plåtväggen som är monterad som trappskydd får demonteras men måste sparas av bostadsrättshavaren. Denna skall kunna återställa loftgången till ursprungligt skick.
- För att minska risken för spridning av brand måste balkongen efter inglasningen uppfylla regler för brandskydd vid inglasade balkonger enligt Boverkets byggregler 5:537. Läs även BFS 2011:26
- Om en inglasning av loftgång görs eller redan har gjorts hos grannen i samma uppgång ska en brandskiljevägg byggas. Båda bostadsrättshavarna har då gemensamt ansvar för kostnaden av en brandskiljevägg mellan ytorna, oavsett vem som byggde inglasning först.
Våtrum
Boverket har i sina nya författningar under 2006 bestämt att ändringar i våtrum måste följa de tekniska krav som anges i bl.a. Boverkets konstruktionsregler.
Renoveringsarbete får därför ej påbörjas utan styrelsens medgivande, innan en arbetsbeskrivning har lämnats till och godkänts av styrelsen.
- Du skall i god tid innan renoverings- och ändringsarbeten påbörjas ansöka till styrelsen för godkännande.
- Arbete får ej påbörjas utan styrelsens medgivande.
- Bifoga skiss eller ritning där det tydligt framgår vilka förändringar som planeras.
- Medlem som planerar att renovera eller bygga om sin lägenhet skall informera sig om föreningens stadgar samt de lagar och normer som gäller.
Av byggbranschens allmäna bestämmelser (AB/ABT) och av konsumenttjänstlag 1985:716 framgår att näringsidkare skall utföra arbetet fackmässigt. Fackmässighet innebär bland annat att entreprenören ansvarar för att tjänsten utförs på ett sätt som man kan kräva av en normalt kunnig och skicklig fackman. Försäkringsbolagen har fört in krav i sina försäkringsvillkor på utförande av auktoriserade företag och utförande enligt branschregler. Anlita alltid ett auktoriserat företag, då är du säker på att arbetet utförs enligt Boverkets Byggregler (BBR) och gällande branschregler. Elinstallationer skall utföras av en behörig elinstallatör.Kräv ett intyg/dokument av entreprenören över utfört arbete.
Det är förbjudet i lag att själv göra elinstallationer.
Information om kvalitetskrav samt behörighets- och kompetenskrav finns att hämta från följande orgaisationer:
Elsäkerhetsverket 0550-85 100
GVK Svensk Våtrumskontroll 08-702 30 90
BBV Byggkeramikrådet 08-641 21 25
Säker Vatten AB 08-762 75 40
Ytterdörr spisfläkt pool studsmatta markis
Ytterdörr
Lägenheter som har den äldre dörren i brun färg, kan på egen bekostnad byta denna. Notera att överfönster, karm och lister kan komma att behöva bytas ut i samband med dörrbyte.
- Kontakta vicevärd/styrelse innan byte av dörr ska ske.
- Ytterdörren ska harmonisera med de dörrar som är utbytta sedan tidigare.
- Vit dörr, två speglar och halvmåneformat fönster med spröjs.
- Byte av dörr ska utföras av fackman.
- Dörren ska vara CE-märkt.
- På markplan (användningsområde YD4) ska dörren uppfylla luft- och regntäthet klass 3B enligt SS-EN 12208, värmeisolering: U-värde ≤ 1,3 W/(m²K)
- På loftgång (användningsområde YD5) ska dörren uppfylla luft- och regntäthet klass 4B enligt SS-EN 12208, värmeisolering: U-värde ≤ 1,3 W/(m²K)
- Garageportexperten erbjuder Leksandsdörren med montering – https://brflunden.nu/wp-content/uploads/2020/07/Leksandsdörren.pdf.
- Karl Hedin AB erbjuder Leksandsdörren via Jonathan Karlsson jonathan.karlsson@abkarlhedin.se tel 0706-121200
Spisfläkt – Ventilation
Det är inte tillåtet att montera motordriven fläkt i kök då detta påverkar balansen i hela veltilationssystemet. Detta är anpassat för spiskåpor med spjäll i stället för motor. Förslag på sådana är:
– Franke 251-10
– Franke Tender 722-10
För mer inforamtion, kontakta vicevärden på expeditionen, förvaltaren Pege eller styrelsen för att ansöka om detta samt skriva avtal.
OBS! När kökskåpan demonteras lämnas kanalen helt öppen. Det innebär att ventilationen och värmen i alla fyra lägenheterna på samma gatunummer påverkas negativt och i värsta fall förstörs helt. Då kökskåpan tillfälligt avlägsnas är det därför väldigt viktigt att du beställer en injustering av ventilationen efteråt. Injusteringen ska utföras av någon som arbetar med detta.
Tänk på att inte stänga igen de frånluftsventiler som finns i vardagsrum och sovrum. Dessa ventiler bidrar till att rätt luftflöde strömmar genom er lägenhet och tilluften behövs för att skapa en god inomhusmiljö.
Portabel pool i trädgården
Portabel pool/bubbelpool får placeras i trädgården förutsatt att ett avtal skrivs mellan föreningen och bostadsrättshavaren. Kontakta expeditionen, förvaltaren Pege eller styrelsen för att ansöka om detta samt skriva avtal.
- Det är inte tillåtet att utföra någon fast installation av vatten i anslutning till poolen.
- Vattenutkast får inte monteras på utsidan av bostaden.
- Det krävs att bostadsrättshavaren har ett lock på poolen all den tid då den inte används.
- Trädgården ska vara avskild från resten av bostadsområdet genom att trädgården har staket med grind, häck med grind eller heltäckande häck/staket runt hela trädgården.
- Det är inte tillåtet att använda taggtråd som staket eller i anslutning till staket/häck.
- Häck ska vara vårdad, dock finns ingen höjdgräns för häckar i dagsläget.
- Här kan du se avtalsvillkoren.
Portabel studsmatta i trädgården
Portabel studsmatta får placeras i trädgården förutsatt att ett avtal skrivs mellan föreningen och bostadsrättshavaren. Kontakta vicevärden på expeditionen, förvaltaren Pege eller styrelsen för att ansöka om detta samt skriva avtal.
Markis
Styrelsens godkännande erfordras för montering av markis. Markisen får inte ge ett avvikande intryck när det gäller utseende och färg.